Rekordmange doktorgrader i Bergen

2007 var et rekordår for Universitetet i Bergen (UiB). Aldri før har flere avlagt doktorgrad, og for første gang har flere kvinner enn menn tatt doktorgrad, idet 45 av høstsemesterets 84 doktorandar er kvinner, skriver universitetsavisen På høyden. I 2007 var fordelingen totalt sett 52 prosent menn og 48 prosent kvinner. I løpet av vår- og høstsemesteret 2007 ble det avlagt 202 doktorgrader ved UiB, noe som er en øking på nærmere 30 prosent siden 2005. Ifølge rektor Sigmund Grønmo er dette en utvikling som ikke bare er gledelig, men også tvingende nødvendig.

– Dagens norske samfunn krever høyt kvalifisert arbeidskraft for å kunne henge med i internasjonal kunnskapsutvikling. Bare i EU har de regnet ut at de trenger 700 000 flere nye forskere enn planlagt. Også i Norge trenger vi mange flere forskere enn vi har i dag for å kunne gjennomføre den opptrappingen av norsk forskning som regjeringen har som målsetting, sa Grønmo under en markering for de nye doktorandene i Håkonshallen fredag 25. januar.

Doktorpromosjonen var ellers et klart bevis på at UiB har et internasjonalt miljø. En tredel av de nye doktorene kommer fra utdanningsinstitusjoner i andre land, og rektor rettet en spesiell takk til disse i sin hilsningstale.

En av de utenlandske doktorandene var den første til å avlegge graden ved det nye medisinsk-odontologiske fakultetet. Khadija Innocensia Yahya-Malima har forsket på spredning av HIV-viruset, og disputerte i januar i år. Siden hun snart reiser hjem til Tanzania, der mannen hennes og deres to små barn venter på henne, deltok hun under doktorpromosjonen for 2007-doktorandene, og fikk der markere den første PhD-graden ved det nye fakultetet.